Komunitní centrum Všichni spolu

Komunitní centrum Všichni spolu


Místo přístupné všem členům komunity. Místo zcela bezbariérové, které poskytne prostor pro realizaci širokého spektra vzdělávacích, sociálních a volnočasových aktivit. To je komunitní centrum Všichni spolu, které vzniklo v areálu Základní školy Karla Pokorného. Místo nabízí velké víceúčelové hřiště, mnoha atrakcí různého typu a budovou se zázemím, která slouží k vzdělávaní i jako místo pro aktivity nejrůznější organizací.

V jednom křídle budovy je sociální zařízení a zázemí pro správce areálu, v přední části větší otevřená klubovna, recepce i kanceláře pro individuální poradenství. Centrum je kompletně bezbariérové, takže je plně přístupné zdravotně znevýhodněným. Ve venkovním prostoru je komunitní zahrada s jabloněmi, hrušněmi, švestkami, rybízy i angrešty, trvalkami a bylinkami. Vysazeny byly listnaté stromy, keře a popínavé rostliny, založeno bude habrové bludiště.

Venkovní prostor komunitního centra nabízí řadu atrakcí, všechny jsou přístupné i pro hendikepované. Je možné cvičit (venkovní posilovací a cvičební stroje, lezecká stěna, trampolíny), hrát si (velké prostorové hřiště s rozhlednou, švédskou sítí, trubkovým telefonem, skluzavkou nebo kuřím mostem), tříbit smysly (dotykové stěny z různých materiálů, kaleidoskop), vyluzovat zvuky (betonový telefon, zvukové polštáře, kamenný xylofon), trénovat mozek (maxišachy, optický hranol, Newtonova houpačka) nebo zahradničit. A také relaxovat na různých posezeních nebo u ohniště.

Komunitní centrum je veřejnosti přístupné od 2. září 2019.

Výstavba komunitního centra získala podporu celé řady organizací, které se věnují hendikepovaným skupinám obyvatel. Projekt je spolufinancován Evropskou unií, Moravskoslezským krajem a městem Ostrava.

Projekt získal ocenění v soutěži Adapterra Awards vyhlašované Nadací Partnerství za zajímavé

spojení adaptačních opatření se zajišťováním služeb formou komunitního centra.

 


 

                                        

 

Články, týkající se
tohoto projektu