Lidé si mohli prohlídnout stavbu komunitního centra

  • Úvod
  • Novinky
  • Lidé si mohli prohlídnout stavbu komunitního centra

Poruba se letos připojila ke Dni architektury a připravila dvě přednášky. Jedna z nich byla spojena s prohlídkou Komunitního centra Všichni spolu. 

Přibližně třicet lidí se mohlo v úterý 2. října 2018 podívat, jak bude komunitní centrum vypadat. Prohlédli si stavbu budovy komunitního centra ve vysokém stupni rozpracovanosti, ve které bude velký sál, zázemí, sociální zařízení i několik místností pro komunitní práci. Dominantou objektu je také zelená střecha a prosklená fasáda, která návštěvníkům umožní panoramatický výhled na venkovní areál i na přilehlý rybník a lesopark.

Návštěvníci si mohli projít celý areál, ve kterém jsou dokončeny téměř všechny tartanové sportovní plochy a venkovní cestičky. Rovněž jsou již z velké části provedeny sadové úpravy včetně výsadby dřevin. Většina budoucích atrakcí má už hotovy základy a k jejich vlastní instalaci dojde na konci stavby.

Návštěvníci viděli dokončené části, jako je například habrové bludiště, podívali se, kde v budoucnu bude ovocný sad a komunitní zahrádka a získali alespoň představu o tom, kde bude stát lezecká stěna a další netradiční herní a odpočinkové prvky určené pro všechny generace.

Ocenili pak především ekologické prvky stavby - využití převážně přírodních materiálu jako jsou dřevo a kámen, masivní ozelenění areálu a výsadbu dřevin. Výjimečné bude i to, že komunitní centrum bude první veřejnou budovou v Porubě, která bude mít zelenou střechu. Komunitním centrem provázeli architekt Ondřej Klimek z architektonické kanceláře PROJEKTSTUDIO EUCZ a zástupce zhotovitele, společnosti BYSTROŇ Group, Radim Kviatkovský. Oba ocenili především přístup městského obvodu Poruba, díky kterému může stavba pokračovat bez problémů.

Komunitní centrum bude hotové na jaře příštího roku. Bude to místo přístupné všem lidem, které bude zcela bezbariérové a poskytne prostor pro realizaci širokého spektra vzdělávacích, sociálních a volnočasových aktivit. Vzniká v areálu Základní školy Karla Pokorného a žáci ho budou využívat při výuce. Mimo výuku bude areál přístupný všem návštěvníkům. Sloužit bude i k vzdělávaní a jako místo pro aktivity nejrůznější organizací.

Projekt je spolufinancován Evropskou unií, Moravskoslezským krajem a městem Ostrava.